www.doktornordstrømsklinikk.no

Ta årets influensavaksine! - Knus myter om influensa

Myte 1.

Jeg får aldri influensa

I en vanlig influensasesong smittes 5-10% av befolkningen. Det er derfor lite trolig at man smittes hvert år. Men uten vaksinasjon er ingen personer eller aldersgruppe skjermet. Personer med redusert immunforsvar og eldre er spesielt utsatt for alvorlig sykdom.


Myte 2.

Influensa er ingen alvorlig sykdom

Influensa kan være en svært ubehagelig sykdom og komplikasjoner som bakteriell pneumoni, er vanlige. I Norge dør årlig 500-1000 personer av sesonginfluensa. De fleste av disse er eldre og skrøpelige personer, men også friske yngre voksne kan få alvorlige sykdom.


Myte 3.

Det er sunt å få influensa

Ingen forskning tyder på at influensa styrker immunforsvaret generelt, eller har andre positive effekter.


Myte 4.

Jeg blir skikkelig syk av den vaksinen

Vaksinen er sikker og gir ytterst sjelden alvorlige bivirkninger. Den vanligste bivirkningen er smerter og ømhet på vaksinasjonsstedet. Enkelte (5%) kan oppleve forbigående influensa-liknende symptom, men det er ikke mulig å få influensa av influensavaksine.


Myte 5.

Influensavaksine kan gi narkolepsi

Vaksiner mot sesonginfluensa (årlige influensautbrudd) er ikke assosiert med narkolepsi. Disse vaksinene inneholder ikke skvalen eller kvikksølv. Sesongvaksiner er helt forskjellige fra pandemivaksinen Pandemrix, som i sjeldne tilfeller utløste narkolepsi. (Pandemrix var bare i bruk i 2009-vaksine mot svineinfluensa).


Myte 6.

Jeg er vaksinert mot influensa flere ganger tidligere; det får klare seg

Influensavirus forandrer seg fra sesong til sesong. Hvert år må vaksineprodusentene anpasse vaksinen til de aktuelle virusvariantene. Vaksinen beskytter bare mot de virusvarianter som er inkludert, og beskyttelsen er relativt kortvarig (1-2år). Immuniteten etter naturlig influensa er mer langvarig, men beskytter bare mot den

virusvarianten som forårsaket sykdommen.

Myte 7.

Jeg er gravid, og bør derfor ikke vaksineres

Det er spesielt viktig at gravide vaksineres mot influensa, ettersom immunsystemet under graviditeten er svekket. Sykdomsforløpet kan derfor bli mer alvorlig. Gravide, uansett stadium, står øverst på WHOs liste over prioriterte grupper for influensavaksinasjon. Influensavaksine inneholder ikke intakte virus, og er ufarlig for mor og barn.

Er du influensavaksinert? - Jeg er☺


0