www.doktornordstrømsklinikk.no
Lammelår langtidsstekt
Lammelår langtidsstekt

Langtidsstekt lammelår

2. Oktober 2020

Når det er helg er det godt ikke alltid å tenke på kalorier. Nyt god, sund og velsmakende mat med god samvittighet når du ellers er målrettet i uken.


Til denne middag skal du starte tidlig, men ikke bruke så mye tid aktivt på kjøkkenet likevell.


  1. Gni lammelåret inn i salt og pepper. Brun det i toppen av ovnen noen minutter.
  2. Anrett de grøntsaker du ønsker i bunden av en ildfast form. her: løk, gulerøtter, hvitløk og en rød chili.
  3. Legg lammelåret oppå grøntsakene. Krydre med timian, rosmarin og evt. andre krydderurter som du liker å bruke.
  4. Sett lammelåret i ovnen på 70-90 grader, over- og undervarme, avhengig av hvor lang tid du har. Husk å ha vann i bunnen av fatet som lammelåret ligger i. Det skal ikke tørke ut under stekingen. Du skal bruke kraften videre til sovsen.
  5. Når lammelåret er i ovnen: lag potetbåde: skyll potetene godt. Skjer i båder. Kom de i ildfast fat. stenk med olie og krydre med alst og litt pebber før de kommer i ovnen.
  6. Klargjør brokkoli: Skyll broccolien. Del i buketter. Hel vann over slik broccolien akkurak er dekkt med vann. Krydder: salt
  7. Start på sovsen: smelt 1 spsk ekte smør i en gryte, ha i 4 spsks mel. rør godt. Ha i 1 spsk kyllingfond, flytende. Spe på med 1 dl fløte og 1 dl vann mens du rører slik det ikke klumper seg. La det stå på svak varme.
  8. Jeg bruker steketermometer. Lammelåret på bildet var 63 grader inni når jeg tok den ut av ovnen. Spar på kraften i fatet, ikke kast.
  9. Det hvilte en halv time under folie innen servering.
  10. Mens steken hviler: skru opp for poteterne i ovnen, 200 grader varmluft
  11. Sil kraften fra lammelåret og ha saften opp i sovsen. Kok sovsen opp. Spe evt på med fløte 1-2 dl.
  12. Kok brokkoli. Det skal koke 5-6 minutter.
  13. Alt anrettes.
  14.  Grøntsakerne som lammelåret har ligget på kan også serveres med.

På den viste tallerken har jeg passet på å dele den inn slik halvparten av tallerkenen er med grøntsaker. 1/4 er kjøtt og 1/4 er poteter. 2-3 sovseskjeer på toppen - det er jo helg:-).