Langtidsstekt lammelår
2. Oktober 2020
Når det er helg er det godt ikke alltid å tenke på kalorier. Nyt god, sund og velsmakende mat med god samvittighet når du ellers er målrettet i uken.
Til denne middag skal du starte tidlig, men ikke bruke så mye tid aktivt på kjøkkenet likevell.
- Gni lammelåret inn i salt og pepper. Brun det i toppen av ovnen noen minutter.
- Anrett de grøntsaker du ønsker i bunden av en ildfast form. her: løk, gulerøtter, hvitløk og en rød chili.
- Legg lammelåret oppå grøntsakene. Krydre med timian, rosmarin og evt. andre krydderurter som du liker å bruke.
- Sett lammelåret i ovnen på 70-90 grader, over- og undervarme, avhengig av hvor lang tid du har. Husk å ha vann i bunnen av fatet som lammelåret ligger i. Det skal ikke tørke ut under stekingen. Du skal bruke kraften videre til sovsen.
- Når lammelåret er i ovnen: lag potetbåde: skyll potetene godt. Skjer i båder. Kom de i ildfast fat. stenk med olie og krydre med alst og litt pebber før de kommer i ovnen.
- Klargjør brokkoli: Skyll broccolien. Del i buketter. Hel vann over slik broccolien akkurak er dekkt med vann. Krydder: salt
- Start på sovsen: smelt 1 spsk ekte smør i en gryte, ha i 4 spsks mel. rør godt. Ha i 1 spsk kyllingfond, flytende. Spe på med 1 dl fløte og 1 dl vann mens du rører slik det ikke klumper seg. La det stå på svak varme.
- Jeg bruker steketermometer. Lammelåret på bildet var 63 grader inni når jeg tok den ut av ovnen. Spar på kraften i fatet, ikke kast.
- Det hvilte en halv time under folie innen servering.
- Mens steken hviler: skru opp for poteterne i ovnen, 200 grader varmluft
- Sil kraften fra lammelåret og ha saften opp i sovsen. Kok sovsen opp. Spe evt på med fløte 1-2 dl.
- Kok brokkoli. Det skal koke 5-6 minutter.
- Alt anrettes.
- Grøntsakerne som lammelåret har ligget på kan også serveres med.
På den viste tallerken har jeg passet på å dele den inn slik halvparten av tallerkenen er med grøntsaker. 1/4 er kjøtt og 1/4 er poteter. 2-3 sovseskjeer på toppen - det er jo helg:-).